Presentatie- en vergadersystemen Provincie Groningen

Hypermoderne audiovisuele toepassingen voor een monumentaal pand

Dat moderne audiovisuele toepassingen ook uitstekend tot hun recht kunnen komen in monumentale ruimtes, bewijst het project dat dB audiovisueel onlangs uitvoerde in opdracht van de Provincie Groningen. Voor de meer dan vierhonderd jaar oude Statenzaal ontwikkelden wij een volledig nieuw audiovisueel systeem.

De Statenzaal in het Groningse Provinciehuis is niet zomaar een vergaderruimte. De zaal heeft een eeuwenoude geschiedenis: de Provinciale Staten vergaderen hier al sinds 1602. Een unicum in Nederland, want in geen enkele andere provincie wordt al zo lang in dezelfde zaal vergaderd. Toen de Provincie vorig jaar besloot om de vergaderfaciliteiten in deze monumentale ruimte te laten vernieuwen, was dat dan ook geen alledaagse opdracht.

Moderne audiovisuele middelen

Ben de Jonge van dB audiovisueel: ‘De Provincie wilde voor de oude Statenzaal een nieuw vergadersysteem en een modern presentatiesysteem met verschillende beeldschermen. Daarnaast moest ook een aantal andere ruimtes in het oude deel van het Provinciehuis worden uitgerust met moderne audiovisuele middelen.’

Authentieke uitstraling behouden

Lukas Kruidhof is technisch contractmanager bij de Provincie Groningen. Hij vertelt: ‘Onze core business is beleid maken. Daarvoor moet veel overleg worden gevoerd en daarbij zijn vergaderruimtes met de juiste faciliteiten noodzakelijk. In het nieuwbouwgedeelte van het Provinciehuis waren de vergaderzalen al langer uitgerust met moderne audiovisuele middelen. In het oude monumentale deel van het gebouw, waar het bestuur gehuisvest is, wilden we graag diezelfde faciliteiten bieden. De uitdaging hierbij was vooral om aan alle moderne eisen en wensen te voldoen, maar tegelijkertijd de authentieke uitstraling van het pand te behouden.’

Megagrote presentatieschermen

Zoals gebruikelijk bij dit soort opdrachten werd er een aanbesteding uitgeschreven. Een uitgebreid Programma van Eisen beschreef de voorwaarden, wensen en eisen waaraan de apparatuur moet voldoen, vertelt Ben. ‘In totaal wilde de Provincie voor verschillende ruimtes acht presentatieschermen, waaronder drie zeer grote exemplaren met een diagonaal van 100 inch. Dat komt neer op maar liefst tweeënhalf meter doorsnede. De beeldschermen moesten op verplaatsbare trolleys geplaatst worden, om ze in alle hoeken van de ruimte te kunnen neerzetten. Bovendien moesten ze elektrisch in hoogte verstelbaar zijn tot ongeveer 1,70 meter (gemeten tot de onderzijde van het scherm) en aan elkaar gekoppeld kunnen worden. En ze moesten voldoen aan een mooi ontwerp, “ter beoordeling van de Provincie Groningen”.

Ouderwets of modern?

Een flinke uitdaging, want er bleek geen enkele trolley op de markt die aan alle voorwaarden voldeed. ‘Samen met onze leverancier hebben we uitgezocht hoe we met die trolleys aan de technische vereisten konden voldoen,’ vertelt Ben. Vervolgens werden er een paar testexemplaren gemaakt. Ook het design had nogal wat voeten in aarde. Want hoe geef je een trolley die bestemd is voor zo’n eeuwenoude zaal vorm? Ouderwets of juist heel modern? Een aantal ontwerpers werd gevraagd om een voorstel te maken. ‘Al snel sprong één ontwerp eruit,’ aldus Ben. Een modern design, met een omkasting van licht eikenhout in combinatie met gekleurd hout dat qua kleur aansluit bij de meubels in de zaal.

Ontwerp intekenen

Het ontwerp van de trolley is met een 3D simulatie in de historische Statenzaal ingetekend, zodat de Provincie een goed beeld zou krijgen hoe het er uiteindelijk zou gaan uitzien.

Nieuw vergadersysteem

Naast de presentatiesystemen heeft dB audiovisueel ook gezorgd voor een nieuw vergadersysteem voor de Provincie. Een van de eisen hierbij was dat de vergaderposten volledig draadloos moesten zijn; er lopen dan ook geen ontsierende kabels over de vloer.
Nog een paar technische hoogstandjes: Wanneer een spreker de sprekersknop indrukt, verschijnt hij door een koppeling van de camera met het vergadersysteem automatisch in beeld, samen met zijn naam. En ook inloggen in het vergadersysteem is een fluitje van een cent. Het vergadersysteem is zo aangepast, dat deelnemers zich kunnen aanmelden met hun ‘druppels’, die zij tevens gebruiken voor het openen van de deuren in het Provinciehuis.

Gunning

De aanvraag van de Provincie Groningen is middels een Europese Aanbesteding aan dB audiovisueel gegund op basis van Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). Hierbij is deels op prijs en deels op kwaliteit gegund. Uiteindelijk heeft de kwaliteit van de aangeboden oplossing de doorslag gegeven bij de gunning aan dB.

Gebruiksvriendelijk

‘Alles bij elkaar was het een leuk en technisch uitdagend project, waarbij we nauw hebben samengewerkt met verschillende partijen en binnen dB met een team van mensen. En met succes,’ vertelt Ben trots. ‘Sinds de officiële oplevering op 14 oktober hebben we al diverse enthousiaste reacties gehad.’ ‘Veel mensen zijn gecharmeerd van het ontwerp,’ beaamt Lukas. ‘Bovendien is het systeem zeer gebruiksvriendelijk. Als je in één zaal overleg hebt gehad, weet je ook meteen hoe de apparatuur in de andere ruimtes werkt. Dat is natuurlijk erg prettig.’

Klant is koning

Ook hij kijkt tevreden terug op het project. ‘Ik kende dB audiovisueel al langer, maar ook dit keer hebben zij ons weer aangenaam verrast. Vaak zie je dat leveranciers op zoek gaan naar een standaardoplossing, maar bij dB audiovisueel zijn ze juist heel sterk in custom made-oplossingen. Als klant ben je bij hen écht koning en word je van A tot Z ontzorgd.’