In de Martinikerk in Groningen worden regelmatig uiteenlopende evenementen georganiseerd. De kerk heeft echter een lastige akoestiek. Afgelopen voorjaar is daarom de geluidsinstallatie vervangen, waardoor niet alleen de spraakverstaanbaarheid enorm is verbeterd, maar ook de muziekweergave.
De Martinikerk is de oudste kerk van de stad Groningen. De kerk vervult een brede publieke functie en is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een veelzijdig en uniek podium voor tal van evenementen. Regelmatig vinden er congressen, diners, jubilea, lezingen, concerten en tentoonstellingen plaats. Ook is de kerk een officiële trouwlocatie van de Gemeente Groningen.
Lastige akoestiek
Qua akoestiek is het echter een van de lastigste ruimtes van Nederland, zegt Jan Haak, beheerder van de Martinikerk. “Door de vele pilaren, stenen gewelven, de gedeeltelijk stenen vloer en de glazen tussenwand kaatst het geluid alle kanten op. Met onze oude geluidsinstallatie waren sprekers helaas moeilijk te verstaan. We hadden de installatie zo ingesteld, dat de bastonen er grotendeels uitgefilterd werden. Dat zorgde weliswaar voor een iets betere verstaanbaarheid, maar tegelijkertijd werd het geluid er wat blikkerig door. Muziek kon je dan ook niet via de installatie afspelen.”
Oude installatie
De oude geluidsinstallatie was inmiddels ruim twaalf jaar oud en de kerk kreeg steeds vaker klachten over de slechte verstaanbaarheid. “Daarom hebben we begin dit jaar dB audiovisueel ingeschakeld,” vertelt Haak. “We werken al heel lang met dit bedrijf samen, altijd op een prettige manier. Onze vorige audio-installatie, destijds het nieuwste van het nieuwste, was ook door dB geïmplementeerd. Maar de laatste tijd zijn er zo veel ontwikkelingen geweest in de techniek, dat het de hoogste tijd was geworden om de oude installatie te vervangen.”
Geweldig geluid
Bert-Wietze Dijk, directeur van dB audiovisueel, vertelt: “Op luidsprekergebied zijn er de afgelopen jaren enorm veel ontwikkelingen geweest. Samen met Audiobizz, de distributeur van L-Acoustics, en AV-i advies hebben we nieuwe speakers geselecteerd die perfect aansluiten bij de behoeften van de Martinikerk. Het is echt een state-of-the-art-installatie geworden, met een geweldig geluid, zowel voor spraak als muziek. De speakers kunnen een afstand van ongeveer twintig meter overbruggen. Bovendien kan het volume volledig aangepast worden aan het aantal bezoekers in de kerk.”
Alleen maar positieve reacties
Jan Haak knikt. “Het geluid is met de nieuwe installatie absoluut verbeterd. Ik durf de ruimte nu weer met een gerust hart te verhuren. Ook van onze klanten hoor ik alleen maar positieve reacties. Je houdt natuurlijk altijd een galm, het is nu eenmaal een grote kerk. Maar de beleving is nu zo’n stuk prettiger en sprekers zijn veel beter te verstaan”.
Live orgelmuziek
Ook muziek komt veel beter tot z’n recht met de nieuwe audio-installatie. “Als de kerk open is voor publiek, zetten we vaak een cd met orgelmuziek op,” vertelt Haak. “De meeste bezoekers hebben dan het idee dat er een organist live aan het spelen is! Laatst organiseerde de Provincie hier een congres. Er was ook een band bij. Die heeft ingeplugd op onze boxen en dat klonk geweldig. Zelf waren ze er ook zeer tevreden over. Voorheen was dat ondenkbaar.”
Plug en play
Ook het gebruiksgemak van de nieuwe installatie is hoog. Bert-Wietze Dijk: “Met één druk op de knop gaat het systeem aan. Vervolgens kun je via een touchpaneel uit verschillende voorgeprogrammeerde presets kiezen. Bijvoorbeeld ‘normaal gebruik’ of ‘orgelgebruik’. Afhankelijk van de keuze gaan er automatisch andere speakers aan. Er zit een heleboel techniek achter, maar daar hoeft de gebruiker niet over na te denken. Ook externe bedrijven kunnen hun apparatuur eenvoudig koppelen aan de geluidsinstallatie van de kerk. Dat is vooral handig bij evenementen.” Jan Haak kan dit alleen maar beamen. “Het is gewoon een kwestie van plug en play. Het werkt heel eenvoudig. Als je ernaar kijkt, weet je al wat je moet doen.”
Proefopstellingen
De nieuwe installatie is van tevoren uitgebreid getest. “Vanwege de lastige akoestiek hebben we enkele proefopstellingen gedaan tijdens een paar grote evenementen,” vertelt Bert-Wietze Dijk. “Je kunt alles wel uitrekenen met simulaties, maar in de praktijk werkt het toch soms nét even anders.” Ook tijdens de eerste kerkdienst met de nieuwe installatie was de directeur van dB aanwezig, om te zien hoe alles verliep. “Dat heb ik als erg positief ervaren,” blikt Jan Haak terug.
De beste oplossing
Hij is erg te spreken over de samenwerking met dB audiovisueel. “Als er iets is, kan ik altijd bellen. Ze reageren vlot en dat vind ik heel plezierig. Wat ik vooral fijn vind, is dat dB zo goed met je meedenkt. Ze kijken echt waar je als klant behoefte aan hebt en adviseren je dan over de beste oplossing.”